Σχετικά με τη Δυσανεξία στη Λακτόζη

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σύνθετο σάκζαρο (δισακχαρίτης) το οποίο βρίσκεται στο γάλα, στο βρεφικό γάλα σε σκόνη (φόρμουλα), στο μητρικό γάλα και στα γαλακτομικά προϊόντα. Η λακτάση είναι ένα ένζυμο το οποίο εντοπίζεται στο λεπτό έντερο και είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης σε απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) γλυκόζη και γαλακτόζη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της πέψης.

Τα επίπεδα του ενζύμου της λακτάσης στο σώμα ποικίλουν από άτομο σε άτομο ενώ η έλλειψη ακόμη και μέρους αυτού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη . Όταν συμβαίνει αυτό, η λακτόζη παραμένει άπεπτη στο έντερο και στη συνέχεια διασπάται από τα βακτήρια που αποικούν σε αυτό, παράγοντας γαλακτικό οξύ και υδρογόνο σε αέρια μορφή που έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα δυσφορίας, τον μετεωρισμό, τα αέρια κτλ.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει παντελής απουσία του ενζύμου – οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν κάποια ποσότητα λακτάσης και έτσι κάποια γαλακτομικά προϊόντα ή μερική ποσότητα αυτών είναι ανεκτά από τον οργανισμό. Μόλις όμως γίνει υπέρβαση του ορίου αυτού, εμφανίζονται τα συμπτώματα.


Lacteeze Lacteeze
Lacteeze Lacteeze Lacteeze

Lacteeze